maandag 12 maart 2018

Workshop Brushletteren

Van BBNC uitgevers /MUS kreeg ik (Samantha) het boek: Workshop Brushletteren, dank jullie wel daarvoor.

Met een kopje thee ben ik op de bank gaan zitten om het boek eens rustig door te nemen. In het boek wordt je van begin tot eind geleerd om te brushletteren en wat brushletteren met je doet.

Brushletteren is meer dan een letter op papier te zetten. 
Je begint met een blanco pagina en als je klaar bent kun je met een trotse blik terug kijken naar alle mooie vormen die je op papier hebt gezet.

Het boek begint met wat uitleg over de meditatieve kant van het brushletteren. 
Daarna wordt er verteld hoe dit boek je helpt om te leren brushletteren.
Als je eenmaal opgaat in het brushletteren zal je zien dat je er uren aan kunt spenderen. 
De schrijfster heeft dit heel speels opgevat om in het begin gelijk wat hand- en lichaamsoefeningen uit te leggen zodat je langer kunt genieten van het creëren van de letters.

Daarna gaan we over op welke materialen er allemaal zijn om deze hobby uit te oefenen. Alle mogelijke brushpennen komen aan bod met hun eigenschappen. Het papier is uiteraard ook belangrijk en wordt ook beschreven.

Zelf heb ik gekozen voor de Tombow dual brush pen en heb ik de oefenpagina’s van achterin het boek gebruikt. 

Nu alle materialen gereed liggen is het tijd om te beginnen.
Aangezien we niet gewoon iets op gaan schrijven beginnen we met hoe je een brush pen vast moet houden en hoe bepaalde druk op de pen een andere lijn op het papier kan neerzet.


Dit kunnen we dan toepassen in het volgende deel waar we beginnen met de elementaire streken.
De strepen en lussen die nu geoefend worden leren je goed hoe je druk op de pen resulteert in dunne of dikke lijnen op het papier.
Als de oefeningen goed onder de knie zijn kunnen deze vormen in de letters samengevoegd worden.
Het begint met de makkelijke letters zoals de i en de t. Daarna komen de letters met een boog zoals de n, m en u. Als deze geoefend zijn kan er verder worden gegaan met de letters met een lus erin hier vinden we onderhand de h en de k en de neerwaartse lus zoals in de j of de gecombineerde lus in de f.Hier vond ik het zelf wat lastiger worden met de ovale letters. In zo’n ovaal moet namelijk de druk variëren in één vloeiende beweging. Deze ovale vinden we terug in onder andere de o en de a.


Nu zijn alle kleine van het alfabet behandeld en kun je verder gaan met het verder oefenen van alle streken die nu geleerd zijn.Ik zelf heb nu voor het eerst gebrushletterd en ben niet verder gegaan dan de kleine letters van het alfabet. Wel vond ik het leuk om het regenboog alfabet te proberen.

Het is een heel leuk en leerzaam boek die je vanaf het begin meeneemt om de letters te leren tekenen. In het begin is het vrij lastig, ik heb veel geoefend voordat ik het mooiere vormen vond krijgen.
Het wordt aangeraden om eerst het alfabet goed te oefenen voordat er verder wordt gegaan met woorden. 

Het boek is te koop via BBNC uitgevers, MUS en bol.com
Workshop Brush letteren € 14,99
ISBN 9789045322346

Kelly Klapstein ( foto uit het boek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten